Pagina's

woensdag 10 oktober 2012

Linzenspread

Veganistische linzenspread
In het kader van de dag van de duurzaamheid maak ik een veganistisch gerechtje klaar. Linzen zijn ontzettend veelzijdig en erg gezond. Bovendien belasten ze het milieu relatief weinig omdat er weinig grond en energie nodig is om ze te produceren. Erg duurzaam dus!

Nederlanders eten veel kaas en kaas is natuurlijk ook gewoon lekker, maar wel een stuk meer belastend voor het milieu. Wanneer je niet van zoet beleg houdt of trek hebt in wat hartigs voor op je brood, zijn er genoeg alternatieven. Een zelfgemaakte linzenspread bijvoorbeeld. Snel klaar en zeer smaakvol.

Om ook optimaal gebruik te maken van de vitamines in de linzen, combineer je ze met volkoren brood.

Wat heb je voor deze spread nodig?
  • 400 gram voorgekookte linzen (kan ook uit blik of pot)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels rozemarijn naalden
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • citroensap
Maal de rozemarijn met de knoflook fijn in een vijzel. Voeg hier wat zout, peper en zonnebloemolie aan toe en maal nog even goed door. Zet een bakpan op een zacht vuur en voeg de rozemarijnolie hieraan toe en warm een paar minuten op. Voeg nu de kerrie en het komijnzaad toe en warm het nog even een paar minuten door.
De (uitgelekte) linzen kunnen erbij. Meng het geheel goed door en laat, onder af en toe roeren, nog ca. vijf minuten bakken.

Doe de linzen in een geschikte schaal/maatbeker en pureer met de staafmixer de linzen tot een gladde spread. Proef even en voeg naar wens nog citroensap toe om het wat frisser te  maken.

Lekker op een volkorenbroodje!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen